čtvrtek 27. prosince 2012

Olivový chleba

Asi si říkáte : "Co se ta holka zbláznila péct tolika chleba." Odpověď je jednoduchá. Zaprvé tady v Kanadě je opravdu zázrak sehnat něco co chutná a vypadá jako chleba. O struktuře radši nemluvím. Když už se to dá jíst za jeden "bochník" tu zaplatíte v přepočtu 100kč a takový chleba vydrží pro dva tak na dva dny. A za druhé, to platí hlavně pro česko, výpis ingrediencí použitých na výrobu nemá občas daleko k  rozsahu slohové práce. Opravdu chcete do svého těla cpát hromadu stabilizátorů, éček a kdo ví čeho všeho?..Nevyvratitelným důvodem je také chuť a vůně. Není nad to, dát si čerstvě upečený chleba s máslem :)


Dnes vás seznámím s chlebem solivami a červenou cibulí. Pokud nemáte olivy rádi, jednoduše je vynechte a udělejte chleba jenom cibulový. Recept jsem našla ve středomořské kuchařce a povedl se hned na poprvé :) Možná je to spíš bageta než chleba, ale i tak je to bašta :)

INGREDIENCE
  • 2 červené cibule nakrájené na jemné plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,3 hrníčku černých oliv nakrájených na kolečka
  • 7 hrníčků hladké bílé mouky
  • 1,2 lžičky soli
  • 4 lžičky sušeného droždí
  • 3 lžíce jemně nakrájené petržele, koriandru nebo máty
  • 2 hrníčky horké vody
POSTUP
  • Smícháme všechny sypké ingredience
  • Postupně přidáváme vodu podle potřeby až vznikne vláčné, ale stále pevné těsto
  • Troubu předehřejeme na 220 stupňů
  • Tvarujeme bochníčky nebo bagety, které necháme vykynout asi 30min. (moc na oběmu nenabydou)
  • Pečeme podle velikosti 30min až 1 hodinu. Do zlatova

Žádné komentáře:

Okomentovat