úterý 8. ledna 2013

Chleba se sušenými rajčaty


A je tu další z mých pekařských výtvorů. Zdravá strava by měla být pestrá, tak proč jíst pořád ten stejný chleba když receptů existuje nepřeberné množství? Dneska jsem upekla chleba se sušenými rajčaty podle středomořské kuchařky. Chleba je krásně nadýchaný s křupavou kůrčičkou a chuťově opravdu výborný.

INGREDIENCE
  • 6 hrníčků bílé mouky
  • 2 lžíce sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 2,5 -3 hrníčky teplého mléka
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3/4 hrníčku nakrájených sušených rajčat
  • 1 menší cibule
POSTUP
  • Mouku, droždí, sůl a cukr poctivě promícháme v misce
  • Mléko smícháme s rajčatovým pyré a olejem
  • Tekutou směs nalijeme do sypké směsi a pořádně rukou propracujeme až nám vznikne měkké těsto. Mělo by být trošku lepkavější, ale stále zpracovatelné rukou.
  • Těsto  zpracované do hladka dáme do skleněné mísy nebo hrnce, posypeme moukou a dáme do trouby zapnuté ta nejnižší možnou teplotu. Troubu necháme pootevřenou.
  • Když těsto zdvojnásobí svůj oběm, vytáhneme ho na vál a zapracujeme do něj na jemnou pokrájenou cibulku a sušená rajčata.
  • Hotové těsto dáme na plech a opět do trouby rozehřáté na nejnižší teplotu. Teď už troubu můžeme zavřít.
  • Asi po 10 minutách navíšíme teplotu zhruba na 180 stpňů Celsia a pečeme zhruba hodinu. Pokud je chleba světle hnědý, je zřejmě hotový. Pro jistotu odkrojte plátek. Pokud je chleba uvnitř stále lepkavý dejte mu v troubě ještě chvilku čas.
  • Po upečení nechte chleba vychladnout nejlépe na mřížce, nebo ho sem tam otočte, aby se ze spoda nezapařil.
  • Pak už můžete jenom papat :) popřípadně zmrazit na horší časy :)
  • Dobrou chuť :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat