sobota 12. října 2013

Medovník


Je to tady. Podzim, jedno z mých čtyř nejoblíbenějších ročních období. Každé roční období má něco do sebe a zrovna teď u nás nastala pro mě ta nejkrásnější fáze podzimu. I přesto, že je často zamračeno, prší, nebo je alespoň vlhko mě těší pohled koberec z barevného listí. Dům na kopečku ve kterém bydlíme obklopuje rozsáhlý park. Z bytu ve třetím patře teď máme úžasný výhled na paletu barev ktreou podzimní listí nabízí.

Za slunečného pořasí klidně vyměním fitko za procházku. Jakmile se ale začne kabonit, kochám se barvami jen z okna a odpoledne zůstanu u "kamen". Dneska nás potěšily návštěvou hned tři osůbky z přítelovy strany - Babička, maminka a sestra. A pro takovou návštěvu se musí připravit samé dobrty. Já jsem vsadila na MEDOVNÍK.


INGREDIENCE:

Na korpus
  • 450g hladké mouky
  • 1 1/2 hladké mouky
  • 180g hery
  • 180g cukru (jakýkoliv zrovna máte)
  • 1 vejce
  • 3 strouhané kakaové boby (nebo 1pl kakaa)
  • (1 plžička perníkového koření - takový můj doplněk)
  • 4pl mléka
  • 6pl medu
Na krém
  • 1 karamelové salko
  • 1 máslo
  • troška oříšků sekaných na jemno
Na sirup
  • 150ml horké vody
  • 1 lžička rozpustné kávy
  • 1 lžička cukru

POSTUP:

Korpus
  • Na plotýnku připravíme hrnec s vodou a na něj misku nebo talíř.
  • Do  misky dáme heru, med, cukr, vejce, kakao a mléko. Nad parou mícháme metličkou dokud se nevytvoří jemná hmota.
  • V jiné míse smícháme mouku se sodou, přilijeme hmotu a vypracujeme hladké těsto. 
  • Těsto přikryjeme folií a necháme několik minut odležet.
  • Připravíme si 5 pečících papírů, dva plechy a dáme nahřívat troubu.
  • Odležené těsto rozdělíme na 5 dílů a postupně kaýdý díl vyválíme na jeden papír.
  • Následně z každého vyváleného těsta vykrojíme kruh. Já jej vykrojila menší dortovou formou. Odkrojky necháme na plechu. Budou mít ještě využití na posypku.
  • Pečeme na 180 stupňů do zlatova asi 5 minut. Těsto je po upečení měkoučné. Postupně chladnutím trošku ztvrdne.
I přes to, že těsto nebylo tuhé se mi při poctivém míchaní podařilo dosta toto chděru do vařečkového nebe :-D

Krém
  •  Máslo rozšleháme do měka.
  • Přidáme  karamelové salko, oříšky a zašleháme.
Sirup
  • Rozpustnou kávu s cukrem zalijeme horkou vodou 
Posypka
  • Upečené odkrojky korpusu rozdrolíme do mističky a smícháme s nasekanými vlašskými oříšky
Sestavení Medovníku
Korpus pomažeme sirupem, namažeme krémem a přikryjeme dalším plátkem korpusu. Takto opakujeme 5x.. Celý medovník pak pomažeme krémem a posypeme posypkou. Necháme přes noc odpočívat v ledničce. Před podáváním necháme alesoň hodinku v pokojové teplotě.




Medovník samozřejmě patří mezi ty časově náročnější dobroty, to hlavně díky přípravě korpusu. Za pečení s láskou se vám ale odvděčí božskou chutí. Tedy alespoň u nás sklidil úspěch. Celkově medovníky miluju a kdykoliv se mi naskytne příležitost cupu se jím co to dá :-D

2 komentáře:

  1. Medovník je delikátní záležitost, a když se umí připravit, jedná se o slast. Tvůj vypadá opravdu dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :-) medovníky jsou proste boží a tenhle byl taky :-)

      Vymazat