středa 23. dubna 2014

Smetanovo-tvarohový dortík


Jahody, mandle, bílá čokoláda, smetana, tvaroh..už se vám taky sbíhají sliny? I jednoduchý dortík může být dobrý a k tomu i krásný.

INGREDIENCE

Na korpus:
  •  5 vajec
  • 200g hl. mouky
  • 180g moučkového cukru
  • 1 lžíce oleje 
  • 1/2 prášku do pečiva
Krém:
  •  500g tvarohu
  • 500ml smetany ke šlehání
  • cukr  a rum podle chuti
  • marmeláda na potření korpusu
  • 2x ztužovač šlehačky
Zdobení:
  • cukrářské piškoty
  • jahody
  • 100g plátků mandlí
  • bílá čokoláda 
  • (troška želatiny)
  • červená stužka

POSTUP:
1.Upečeme korpus. Recept jak správně upéct korpus naleznete zde.

2. Krém:
Šlehačku pořádně vyšleháme společně se ztužovačem. Do šlehačky postupně zamícháme tvarohy a ochutíme rumem a cukrem.

3. Podle toho jak moc vyběh korpus jej rozkrájíme. Použijeme 2-3 vrstvy a necháme vychladout. Korpus potřeme větší vrstvou domácí marmelády.

4. Korpus s marmeládou potřeme vrstvou krému (předepsané množství vystačí na silnější vrstvy), přikrijeme další částí korpusu a postup opakujeme dokud není dort dost vysoký :-). Následně jej celý obmažeme zbytkem krému.

5. Posledním krokem je dekorace. Po obvodu "přilepíme" cukrářské piškoty, které můžeme na konci nebo v půlce seříznout. Na vršek dortu nasypeme mandle a dozdobíme jahodami a bílou čokoládou.
 Pokud neplánujete dortík hned jíst nebo jste použili mražené jahody je pořeba ovoce potřít želatinou.


Dekoraci lze samozřejmě upravit podle vlastní fantazie a třeba i podle toho jak moc vám vyběhl korpus. V létě bych taky nešetřila jahodama a klidně je přidala i mezi jednotlivé vrstvy dortu.

2 komentáře: