neděle 9. listopadu 2014

Kulajda se zastřeným vejcem


  Dlouho jsem patřila mezi odpůrce polévek. Nakonec se ale ukázalo, že to nechutenství není ani tak vinou polévek jako kuchařským umem maminky a školní jídelny. Postupně se tak dostávám tomuto pokrmu na chuť a tady je jeden z receptů, které si nemůžu vynachválit. Na fotce jsou ještě bramborové placky jako druhý chod. :-)

INGREDIENCE
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,2 litru kuřecího vývaru
  • 4 brambory
  • hrst lesních hub
  • 75 ml octa
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • kopr, sůl, pepř
  • Na zastřené vejce : 1 vejce na osobu, 150-200 ml octa
POSTUP
  • Máslo rospustíme v hrnci, přisypeme hladkou mouku a orestujeme do růžova. Máme připravenou jíšku.
  • Jíšku zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem.
  • Brambory nakrájíme na kostíčky a přidáme do vývaru.
  • Houby nakrájíme na větší kusy a orestujeme na másle do zlatova. Orestované, ale ještě tvrdé přidáme do polévky a vaříme.
  • Nakonec vmícháme smetanu, dochutíme cukrem, octem a necháme přijít k varu. Povaříme dvě minuty a přidáme kopr. Pak už nevaříme.
  • Do polévky přidáme zastřené vejce.
  • Zastřené vejce uděláme tak, že do kastrůlku s vroucí vodou přidáme ocet. Ve vařící vodě uděláme výr a klepneme do něj vejce. Chvilinku povaříve a vejce vytáhneme.

Žádné komentáře:

Okomentovat